CLUBEVENEMENTEN

Een terugblik per jaar

 
 

2008

 

Praatmiddag & Video-avond in IJsselstein
4 oktober 2008 (zaterdag)

Het evenementenseizoen zat er al weer bijna op, maar als afsluiter hadden we een gezellige middag en avond, met genoeg tijd om elkaars auto te bekijken, te praten, pizza te eten, video te kijken enz.
En er is altijd wel wat bijzonders, wat dacht je hier van: Na 30 jaar kom je opeens je auto van toen op het spoor. Niet zo'n zelfde auto, maar echt hetzelfde exemplaar. Je koopt hem terug, gaat 2 jaar aan het restaureren en komt dan voor het eerst op een clubmeeting. Succes verzekerd, wat een plaatje!

Op zaterdag 4 oktober waren we te gast Jeroen van de Wijngaard op Caravanpark De Voormolen in IJsselstein. Vanaf ongeveer 13.00 uur kwamen de deelnemers het parkeerterrein op rijden. Binnen gekomen in de met vereende krachten tot Simca en Matra clubhuis omgetoverde ruimte werd iedereen onthaald met koffie/thee/frisdrank met appelgebak.


Zowel binnen als buiten ontstonden al snel kleinere en grotere groepjes, zowel mensen als auto's vonden zo makkelijk een leuk en gezellig plekje.

Het was wat fris, maar de kinderen konden zich buiten vermaken in de speeltuin, maar binnen konden ze ook aan de slag met Playstation. Ook was er een slotracebaan waarop door jong en oud(er) volop geraced kon worden.

Modellen met motortje (voor op een slotracebaan), maar nog veel meer minatuurtjes zonder motor waren in allerlei afmetingen te bewonderen in een aantal goed gevulde vitrines.

Rond etenstijd konden onze favoriete Italiaanse maaltijd uitkiezen (pizza of pasta, of iets uit de frituur), die per koerier bezorgd werd. Of toch liever pannenkoeken? Geen probleem, kon ook allemaal, maar nu uit eigen keuken.

Waren er overdag al video's te zien op een paar tv-schermen, 's avonds konden we er via een projector naar kijken op supergroot beeldformaat. Op het scherm zagen we niet alleen auto's, we konden b.v. ook zien hoe wij (en onze Simca-Matra-vrienden) er 13 jaar geleden uit zagen, bij het Jubileumweekend in Beekbergen. En zo waren er nog veel meer evenementen, van onze club, maar ook internationaal. En dan nog origineel filmmateriaal van Simca, Matra en Talbot. Altijd leuk om te zien, voor het eerst, of voor de zoveelste keer. Ondertussen dronken we een biertje of frisdrankje en gingen er diverse borrelhapjes het frituurvet in. Het bleef dan ook nog lang druk en gezellig. Tot in de kleine uurtjes van de nacht ook de laatsten een caravan op de camping opzochten of huiswaarts keerden.

Wat rest zijn weer veel mooie herinneringen aan alweer een heel geslaagd evenement.
Met heel veel dank aan Jeroen van de Wijngaard, die niet alleen de fraaie lokatie beschikbaar stelde, maar samen met zijn vriendenclub zowel vooraf als tijdens, maar ook na afloop heel veel werk verzet heeft om dit allemaal mogelijk te maken. Nogmaals hartelijk bedankt Jeroen, Marc en Astrid van den Belt, Martine van den Belt en Wilco Kersten, en Anthoon de Kamper.

Zonder deelnemers kan een evenement niet slagen, dus ook alle deelnemers bedankt voor hun komst en graag tot een volgende keer!

Oldtimerbeurs Flora Holland, Bleiswijk
27 en 28 september 2008

In de veilinghal van Flora Holland in Bleiswijk werd in het weekend van 27/28 september een Oldtimerbeurs gehouden. Net als vorig jaar waren we aanwezig om ons als Simca & Matra Sports Club te presenteren. We hadden een grote stand, zodat we met 4 van onze auto's konden pronken.

Op zaterdag was de stand mooi gevuld met de bekende groene Simca Rallye in circuit-trim van Jeroen v.d. Wijngaard, de fraaie rode Matra Djet 5 van Rob Dungelman, de prachtige Simca 1200 S van Jan Heukeshoven en de keurig nette rode Matra Murena 1.6 van Niek Berg. De standbemanning was die dag in handen van Rob, Jan en Niek, met versterking van Gerard Ulenberg en Jan Wakker.

Op zondag loste Berry van Loon met zijn bijzondere Matra Murena F3 de Murena van Niek af. Bovendien werd in de opstelling van de auto's een variatie aangebracht, zodat de stand er toch weer anders uit zag. Ook op deze dag kregen Rob, Berry, Jan en later op de dag ook Gerard weer de nodige aanloop.

Het was opvallend hoeveel mensen ruim de tijd namen om onze clubauto's te bewonderen. Vragen en verhalen kwamen los. Door het verstrijken van de tijd zijn onze clubauto's inmiddels allemaal echte klassiekers geworden.

Het was verder in zijn geheel ook een gezellige beurs waar van alles te zien en te koop was, als het ging om klassieke auto's, motoren, brommers, onderdelen, documentatie, gereedschap en miniaturen.

Vind je het leuk om ook jouw clubauto een keer op een beurs te presenteren en heb je ook tijd om (een van) beide dagen bij de clubstand aanwezig te zijn (en verkeert je auto in "showconditie" !!), maak je belangstelling dan kenbaar aan gerard.ulenberg@tele2.nl / 071-5896145.
Als standbemanning heb je natuurlijk ook meteen gratis toegang tot de beurs.

Nationale Simca Matra Talbot Meeting
7 september 2008

September was ook dit keer weer de maand van onze grote, jaarlijkse Simca Matra Talbot Meeting.
We hebben hiervoor weer een andere interessante locatie kunnen regelen. Dit jaar vond de meeting op zondag 7 september plaats bij het

Den Hartogh Ford-museum in Hillegom
(klik op deze link voor hun website)


Op deze dag konden we op Simca-Matra-Talbot-gebied weer van alles vinden wat ons boeit, maar ook konden we met korting dit mooie museum bezoeken.
Het was een clubbijeenkomst en een onderdelendag, die weer georganiseerd werd door de Simca & Matra Sports Club en de Simca Automobiel Club Nederland. Ook de Belgische clubs waren uitgenodigd. Er werd geen rit gereden, dus was er alle tijd om elkaar te spreken, te snuffelen tussen de aangeboden onderdelen en documentatie en om het museum te bezoeken.

Autoshow
Op het parkeerterrein naast het museum was een groot gedeelte gereserveerd voor onze clubauto's. Daar werden de auto's zoals altijd per merk/type in showopstelling neergezet. Wel zo leuk voor de foto's!

Documentatie- en onderdelenverkoop
Uiteraard waren er de kramen met documentatie, miniatuurmodellen, boeken enz. Onderdelen werden aangeboden door zowel bedrijven als particulieren, aangevuld met z.g. kofferbakverkoop.

Voorzieningen
Het museum heeft een prima restaurant (met uitzicht op het parkeerterrein, waar onze clubauto's stonden), waar we voor prettige prijzen wat konden eten en drinken.

Bezoek museum
Als lid van de Simca & Matra Sports Club of de Simca Automobiel Club Nederland konden we met korting het museum bezoeken. Niet alleen om de prachtige collectie oude Fords te bezichtigen, ook was daar in de filmzaal een doorlopende voorstelling van Simca-, Matra- en clubvideo's.

Misschien denk je "Wat moeten Simca-, Matra-, en Talbot-fanaten in een Ford-museum?". Toegegeven, 'onze' auto's zul je er niet aantreffen. Maar dat hoefde ook niet, die hadden we immers zelf bij ons!
In dit museum zie je vooral Fords uit de eerste helft van de vorige eeuw. En het is altijd weer boeiend om de techniek en vormgeving te zien van de verre voorvaderen van onze auto's. Bijvoorbeeld van de eerste in massaproductie gefabriceerde auto, de T-Ford (15 miljoen exemplaren tussen 1908 en 1927).

Bij een rondwandeling door het museum zien we een gigantische verzameling Fords, waarschijnlijk de grootste privéverzameling ter wereld. Al die auto's verkeren in een prachtige conditie en zijn ook heel sfeervol geplaatst. Anders dan bij de meeste automusea kan je van de meeste auto's niet alleen de voorkant, maar ook de achterkant goed bekijken.

Dankzij de enthousiaste deelnemers en aanbieders van onderdelen en andere automobilia kunnen we ondanks het natte weer (de herfst had zich helaas een paar weken vergist, en dat juist juist op deze dag.......) op een heel geslaagde dag terug kijken.

Nationaal Oldtimer Festival Zandvoort
17 augustus 2008 (zondag)

Op het Circuit van Zandvoort werd op 17 augustus weer het Nationaal Oldtimer Festival georganiseerd, een dag waarop een groot aantal klassiekers op het circuit bij elkaar kwam. Klassiekerclubs hadden een eigen ruimte op de paddock en je kon voor een klein bedrag lekker rondjes rijden op het circuit. De Simca & Matra Sports Club was uiteraard ookweer van de partij.

Anders dan voorheen verliep de inschrijving nu niet via de club, maar via rechtstreeks bij de organisatie van het evenement, 402 Events. Hierdoor hadden wij als club eigenlijk geen idee hoeveel clubleden zouden komen, wie, of met welke auto's. Bovendien viel het evenement nog in de vakantieperiode, wat de spanning vooraf nog groter maakte.

Maar al vroeg in de ochtend verschenen de eerste clubleden en al snel bleek de ons toegewezen plek eigenlijk te klein te zijn. Gelukkig bleek de naast ons geplaatste club niet op te komen dagen, zodat we wat extra ruimte kregen. Die werd al snel opgevuld met een flink aantal mooie clubauto's. Van een tweetal trailers werd een een verhoogd platform gecreëerd, zodat we onze eigen "tribune" hadden.

De hele dag door werd door diverse clubleden een van de vele rijsessies op het circuit benut. Sommigen hadden de smaak zo te pakken, dat ze meerdere keren de mooie baan op gingen. Anderen bleven liever kijken en genoten van het mooie uitzicht, met zowel veel actie op de baan, als een mooie verzameling clubauto's. Ondertussen werd natuurlijk ook heel wat afgepraat. Iedereen kwam zo volop aan zijn/haar trekken en kon genieten van een prachtig evenement.


Oss On Classic Wheels
8 juni 2008 (zondag)

Zolang onze club bestaat rijden we ritten die door ons zelf zijn georganiseerd en waaraan alleen clubleden deelnemen. Het leek ons leuk om nu een keer mee te doen aan een algemene klassiekerrit. Zo konden we weer eens andere klassiekers om ons heen zien en konden wij aan een breder publiek laten zien, wat voor moois wij aan clubauto's bezitten.

Bij dit soort evenementen gaat het om ritten van meestal regionale klassiekerclubs die niet merkgebonden zijn. We hebben er bij het maken van de keuze op gelet, waar wij als club goed bij zouden passen. Want een evenement met bijvoorbeeld alleen maar auto's van rond 1920 zou ons niet zo aanspreken.

Onze keus viel daarom dit keer op Oss on Classic Wheels. Deze stad in Noord-Oost Brabant was de start en finish van een rit voor klassieke auto's, motoren en brommers, die in 2008 voor de 9e keer werd georganiseerd. Behalve een rit was er een Concours d'Elegance, kofferbak verkoop, een groot terras en muziek. Er waren vooroorlogse voertuigen te zien zijn, maar net zo goed Youngtimers. Hoewel veel van onze auto's eigenlijk nog wat 'te jong' zijn (van na 1975) wilde de organisatie de Simca's en Matra's er wel heel graag bij hebben! Zogezegd, zo gedaan. Met de organisatie was afgesproken dat we als club gezellig bij elkaar konden staan.

Op 8 juni werd de 9e editie van Oss on Classic Wheels dan ook opgesierd met een aantal Matra Murena's, een Matra Bagheera, een Matra Djet en een Simca Rallye 2. Met vele andere klassiekers van allerlei merken werd in prachtig weer een rit gereden door het mooie Brabantse land. Maar het mooiste van de dag was dat ons clublid Hans Stigter bij het Concours d' Elegance de eerste prijs won met zijn supermooie Matra Bagheera!!


Meeting van het Simca Racing Team (SRT) in Dijon (Frankrijk)
24/25 mei 2008 (zaterdag + zondag)
Geen eigen meeting, maar natuurlijk wel heel interessant: Meeting van het Simca Racing Team (SRT) in Dijon (Frankrijk); dit keer met viering van de 30e verjaardag van de Simca Rallye 3.
Hoewel het best een eindje rijden is (wat in onze clubauto's natuurlijk absoluut geen straf is, maar een feest op zich), zijn er toch ieder jaar weer een aantal Nederlandse deelnemers.
9e Internationale Simca Matra Talbot Meeting, Tarragona, Spanje
8 - 12 mei 2008 (donderdag t/m maandag; Pinksterweekend)

9e Internationale Simca Matra Talbot Meeting, Tarragona, Spanje.
Alweer de 9e editie van dit tweejaarlijkse internationale evenement, nu in het verre Spanje.

De organisatie was in handen van Club Simca uit Spanje. Hoewel de titel van het evenement en het affiche misschien anders doen vermoeden, ging het hierbij niet om een evenement alleen voor Simca's, maar namen uiteraard ook Matra's, Talbot's, Sunbeams, Chryslers en CG's deel aan deze meeting.

Er is heel veel documentatie over deze Internationale Simca Matra Talbot Meeting verstrekt, wat wij hebben samengevoegd in het 9e IM 2008 Info Dossier, met daarin o.a.:

- Het programma
- Bijzonderheden over de meeting
- Diverse inschrijfformulieren (nu niet meer van toepassing)
- Info over de camping
- Info over vele hotels in de regio
- Toeristische informatie
- enz......

Klik op deze link om het 9e IM 2008 Info Dossier als aparte pagina in een nieuw venster te openen.

Clubspecial op het Circuit van Zandvoort ging helaas niet door
20 april 2008
Helaas ging de geplande Clubspecial op het Circuit van Zandvoort om voor ons nog onbekende redenen dit jaar niet door. Erg jammer, voorgaande gelegenheden waren heel succesvol.
We zullen geduld moeten hebben tot 17 augustus, dan hebben we tijdens het Nationaal Oldtimer Festival weer gelegenheid om een serie (meer of minder) snelle rondjes op het circuit te rijden.
Beurs 'Vie en France' (Rosmalen) helaas geschrapt
19 + 20 april 2008 (zaterdag + zondag)

Na ons twee maal op de Oldtimerbeurs in Bleiswijk gepresenteerd te hebben, waren wij van plan dit jaar een clubstand in het Autotron in Rosmalen te verzorgen, waar een beurs voor Franse auto's zou worden gehouden met een hoog wijn-, kaas- en stokbroodgehalte.
Helaas is de organisatie van deze beurs voor dit jaar geschrapt.
Zie voor beursinfo ook: www.vieenfrance.nl/index.htm

Of deze voor ons zo interessante beurs in 2009 wel doorgang kan gaan vinden, wordt nog door de organisatoren onderzocht. Wij houden de vinger natuurlijk aan de pols. Zowel voor deze, als voor andere beurzen.

OPROEP:

Wie het leuk vindt om zijn clubauto eens op de clubstand te zetten op een beurs, of (eventueel ook) om tijdens beursdagen zelf eens op de stand te staan, kan zich als geïnteresseerde bij ons opgeven. Je auto moet natuurlijk wel zo mooi zijn, dat de club er mee kan pronken. Het is voor ons handig, om vast een aantal geïnteresseerden te hebben, zodat we snel bij een beurs kunnen aanhaken.
Verdere informatie en aanmelding bij Gerard Ulenberg, per e-mail, of telefoon 071-5896145.

Bezoek Salon Champenois in Reims (Frankrijk)
8 + 9 maart 2008 (zaterdag + zondag)

De Salon Champenois in Reims is een jaarlijkse klassiekerbeurs. Als liefhebber van Franse auto's moet je daar een keer geweest zijn. Marc van den Belt organiseerde dit jaar een trip voor geïnteresseerde clubleden.

Zie voor meer info over deze beurs: www.bce-reims.com/bce.htm.

WINTERBIJEENKOMST
16 februari 2008 (zaterdag)

Het eerste clubevenement van dit jaar was traditiegetrouw de Winterbijeenkomst. Dit evenement werd georganiseerd door de Simca & Matra Sports Club en de Simca Automobiel Club Nederland. We konden wederom gebruik maken van het fraaie gebouw van Peugeot Experience in Breukelen, waar we met dank aan Peugeot Nederland een zeer gastvrij onthaal vonden, met weer een gevarieerd programma.

Het weer werkte mee, het was welliswaar een beetje fris, maar het was een mooie zonnige dag. Hierdoor stond op het het parkeerterrein een mooie collectie Simca's, Matra's en Talbot's. Tussen de voor vaste bezoekers vele bekende auto's stonden ook een aantal nieuwe. Dat nieuw was zelfs bijna letterlijk, want er waren prachtig gerestaureerde auto's te bewonderen. Wat dan ook veelvuldig gebeurde. Het waren ook geduldige modellen voor de vele fotocamera's die er op gericht werden.

Binnen konden we in een aparte filmzaal op een mooi groot scherm genieten van inmiddels historische beelden van:
- De 3e Internationale Meeting, die in 1996 bij de Bostalsee (D) gehouden werd. Leuk om weer eens terug te zien, ook omdat ook daar een groot aantal Nederlandse deelnemers aanwezig waren.
- Een originele fabrieksdocumentaire over de ontwikkeling van de Simca 1000, met uitgebreide beelden van de velen testritten, vaak onder barre weersomstandigheden verreden.
- Circuitdag Zandvoort 1993. Volop actie, waarbij onze clubleden hun Simca, Matra, Talbot of Sunbeam op dit fraaie circuit in de duinen de sporen gaven. Hier geen last van snelheidslimieten.
- Een kort item van Regio TV (regio Haarlem) over de vernieuwing van het Circuit van Zandvoort in 1997. Tijdens de opnames hielden wij daar onze circuitdag, waardoor wij gedurende dit nieuwsitem een groot deel van de tijd in beeld waren.

- Het TV-programma De Gouden Koets produceerde in samenwerking met Ruud Jong van Carjoy een overzicht van de Matra Murena.

In de zaal naast de filmzaal was een Simca-/Matra-markt ingericht. Kramen waren binnen niet nodig, maar op een groot aantal tafels was van alles te vinden: Boeken, folders, miniatuurauto's, onderdelen, noem maar op. Er viel dus weer genoeg te snuffelen, waardoor aan het einde van de dag het nodige door een nieuwe en gelukkige eigenaar mee naar huis genomen kon worden.

In de koffie-corner voor de twee zalen kon wat genuttigd worden, want van al het praten krijg je wel dorst. Ook een klein snel hapje in het cafetaria gaat er dan wel in. Van daaruit was er ook een mooi overzicht op de show-ruimte, waar het hele huidige Peugeot gamma stond uitgestald, met daartussen hier en daar een klassieker. Leuk om ook even te bekijken.

Het allerbelangrijkste is hierbij natuurlijk toch het ontmoeten van veel clubgenoten, er werd dan ook heel wat afgepraat. Bij al die gezelligheid vliegt de tijd ongemerkt voorbij en werd het weer tijd om met een vrolijk "tot ziens" voorlopig afscheid te nemen. Al met al hebben we kunnen genieten van een zeer geslaagde Winterbijeenkomst.

 
 

 

© Copyright 2002-2012 Simca & Matra Sports Club, all rights reserved.
P.O. Box 4015; 2003 EA Haarlem; the Netherlands; www.simcamatrasportsclub.nl