CLUBEVENEMENTEN

Een terugblik per jaar

 
 

2009 - 1

 

Clubweekend IJsselstein/Woerden
13 en 14 juni 2009

De clubbijeenkomst in IJsselstein vorig jaar oktober was dermate geslaagd dat een volgende editie er wel móest komen. Deze keer in het voorjaar omdat de temperatuur dan aangenamer is en het langer licht is, wat het bijkletsen temidden van onze auto's alleen maar relaxter maakt.

We waren dus weer te gast bij Jeroen van de Wijngaard op Caravanpark De Voormolen in IJsselstein. Het weer was prachtig: zonnig en qua temperatuur precies lekker. Bij aankomst werd iedereen direct door Marc van den Belt naar de juiste parkeerplek geloodst. En zo hoort het ook: mooi soort bij soort. De bordjes 'Gereserveerd, Simca en Matra Sports Club' lieten ook geen twijfel bestaan. Aan de rechterkant van het terrein stond al snel een mooi rijtje Simca's Rallye en Simca's Coupé. Naast een aantal bekende Simca's zagen we ook enkele 'nieuwe'. Bijvoorbeeld de rode Rallye 3 van P.Mertens (51-PR-68). In de jaren '80 is deze auto met een berg onderdelen gekocht van Henk Steeman (voor Zandvoortkenners, hij was de monteur van Simca-coureur en circuitdag-instructeur) Rob Bijster. In de loop van de jaren is deze auto gerestaureerd en weer opgebouwd. Het resultaat mag er zijn!

Aan de andere kant van het terrein stonden de Matra's, met name Murena's en Bagheera's. En een Samba Cabrio. Daar was ook het terras waar iedereen, met dit mooie weer, graag even plaatsnam onder de fleurige parasollen. Zodra iemand daar plaatsnam veerde Martine van den Belt al op om koffie en een stuk appelgebak te halen. Wat een service, hè.

De aanwezige kinderen vermaakten zich ondertussen in de speeltuin of binnen met Playstation. Daar was ook de slotracebaan waar door jong en oud(er) volop geracet werd.

Binnen was ook een wand waarop Marc een serie foto's presenteerde van de 17e meeting van het SRT-Dijon, afgelopen 23 en 24 mei in Flagey-Echezeaux. Daarbij vertelde hij ook over allerlei details van minder bekende uitvoeringen van de Simca Rallye.
En we konden ook nog een beetje meegenieten van de Grande Manifestation Romorantin die op 30-31 mei werd gevierd (Matra Automobile 45 jaar, 40 jaar kampioenschap Formule 1 voor constructeurs en 25 jaar Espace). Enkele leden hadden dit evenement bezocht en Berry van Loon toonde ons in twee albums vrijwel iedere Matra die daar te zien was.

Voor we het wisten lieten onze neuzen ons weten dat de barbecue werd opgestart. Jeroen en zijn 'helpers' hadden een heerlijke maaltijd voorbereid met veel soorten vlees en salades. Dit was genieten in de lage avondzon. Tot slot werden we nog verwend met vruchtjes met slagroom waarmee Astrid en Marga rondgingen.

Toen het langzamerhand donker werd was het tijd om binnen naar allerlei Simca- en Matrafilmpjes te kijken, op groot beeldformaat. Op YouTube staat inmiddels veel van 'onze auto's' en het is leuk om daar gezamenlijk naar te kijken. En net voordat we dachten de slaapzak op te zoeken of weer eens naar huis te gaan werden er bij verrassing nog pannenkoeken met ijs en warme kersen geserveerd. Een smakelijke afsluiting van een bijzonder mooie dag.

Voor degenen die bleven overnachten of de volgende ochtend weer terugkwamen werd het een echt klassiekerweekend want zondag was er een Oldtimerdag in Woerden, en dat ligt heel dicht bij IJsselstein. Daar zijn we dus met een groep clubauto's naar toe gegaan. Helaas was het weer inmiddels omgeslagen en hebben we eerst de ergste regenbuien even afgewacht. In Woerden baarde onze binnenkomst best wat opzien, al was het maar vanwege het niet alledaagse geronk dat een Simca in racetrim voortbrengt. Zoals op de foto's te zien is vormden we een mooie aanvulling op de verzameling oldtimers op het Kerkplein in Woerden.

We kunnen terugkijken op een bijzonder geslaagd weekend. Jeroen, Marga, Marc, Astrid, Martine en Wilco, bedankt voor de enorme inzet waarmee jullie dit weekend hebben georganiseerd!!

Grande Manifestation Romorantin, Frankrijk
30/31 mei 2009 (zaterdag + zondag)

In Romorantin werd op 30 en 31 mei gevierd dat Matra Automobile 45 jaar geleden (in 1964) ontstond, het kampioenschap Formule 1 voor constructeurs 40 jaar geleden werd behaald (in 1969) en dat de Espace zijn 25e verjaardag viert (geïntroduceerd in 1984).

Een groot aantal Matra's uit Frankrijk kwam bijeen in hun geboortestad, nog verder aangevuld door deelnemers uit tal van andere landen. Ook een groepje Matra enthousiasten uit onze club ondernam de reis, om hiervan vooral niets te missen. Het was een waar Matra festijn, waar je ogen en oren tekort kwam. Zoveel moois was hier verzameld.

Natuurlijk werd ook het Matra-museum bezocht, waar de hele Matra geschiedenis in een mooi gebouw is verzameld. Ook een kasteel en een nabij gelegen dierentuin werden bezocht. Het werd een weekend waaraaan nog lang zal worden terug gedacht. Zie ook http://matra-passion.com.

Meeting Simca Racing Team (SRT), Dijon (Flagey), Frankrijk
23/24 mei 2009 (zaterdag + zondag)

Op 23 en 24 mei werd in Flagey-Echezeaux (onder Dijon) voor de 17e keer de grote Concentration van het SRT-Dijon, hèt evenement voor de Simca Rallye-liefhebber gehouden. Dit jaar werden zoveel mogelijk competitie-auto's bij elkaar verzameld. Verder waren er natuurlijk veel Rallye-onderdelen en andere mooie spullen van de 1000 serie en de 1000 en 1200 Coupé's te vinden. Maar ook de eveneens onder de SRT vallende sportieve Samba's en Sunbeams waren vertegenwoordigd.
Zie ook http://simca-rallyes.fr.st.
Een groepje van onze clubleden toog naar la Douce France om aan dit evenement mee te doen, zij hebben genoten van al dit fraais.

Bollenrit
19 april 2009 (zondag)

Op zondag 19 april reden we een rit door de prachtige Bollenstreek, die op dat moment vol in bloei stond en een fleurig, kleurig en geurig schouwspel bood.

We ontmoetten elkaar rond 11.00 uur bij Hotel Sassenheim, waar de deelnemers koffie of thee kregen aangeboden en de routebeschrijving in ontvangst namen. Vervolgens was er tijd om binnen (vanwege het drankje en de inschrijving en de makkelijke stoelen) en buiten tussen de clubauto's onder een stralende zon uitgebreid te praten.

Vanaf 12 uur vertrok er volgens planning om de 2 minuten een deelnemer aan de rit. Ieder had de keus om zich aan dit startschema te houden, of om met 2 of 3 auto's tegelijk te vertrekken en de rit samen te rijden. De route voerde ons langs vele bollenvelden, maar ook door een stukje duingebied en over de Noordwijkse boulevard (showtime!). Een extra atractie was een tegelijk in deze streek door een rotary georganiseerde rit voor oldtimers, onze wegen kruisten elkaar diverse keren. Leuk voor alle deelnemers.

Onze rit eindigde bij een speciale attractie, mooi aansluitend bij het thema van de rit: Panorama Tulipland. Het panorama is een rondlopend schilderij van 250 m2 waarop de Bollenstreek van de jaren '50 is vastgelegd. De schilder, Leo van den Ende, heeft hier sinds 1997 10.000 uren aan gewerkt.
Verder draaien hier films over de Hollandse bollenindustrie, zijn er exposities rond het thema de Tulp, zijn er diverse minitentoonstellingen en is er een markt met bloembollen en tulpsouvenirs. Tal van werktuigen uit de bollen industrie van vroeger en nu zijn te bekijken. Ook is er een nieuw panorama waaraan wordt gewerkt met als onderwerp de befaamde Blauwe Tram, die in Noord- en Zuid-Holland reed tussen 1881 tot 1961.
Wie dit (nog eens) wil bekijken, Panorama Tulipland is gelegen aan de Jacoba van Beierenweg 79, 2215 KV Voorhout. www.tulipland.nl.

WINTERBIJEENKOMST
7 februari 2009 (zaterdag)

De opening van het nieuwe evenementenjaar was traditiegetrouw de Winterbijeenkomst. Dit evenement werd georganiseerd door de Simca & Matra Sports Club en de Simca Automobiel Club Nederland. We konden wederom gebruik maken van het fraaie gebouw van Peugeot Experience in Breukelen, waar we met dank aan Peugeot Nederland een zeer gastvrij onthaal vonden.

Het weer werkte dit keer helaas niet helemaal mee. Een groot deel van de ochtend regende het in bijna heel Nederland. Voor veel mensen een reden om de clubauto nu maar thuis te laten en met de dagelijkse voiture te komen. Een aantal fanatiekelingen konden het niet laten en zij spoelden zo onderweg het winterse stof van hun Simca of Matra. Een wat kleiner deel van het grote parkeerterrein van Peugeot Nederland kreeg zo toch een historische opvulling. Gelukkig was het vanaf het begin van de middag droog, zodat een deel van de gesprekken niet alleen over, maar ook tussen de Simca's en Matra's gevoerd konden worden.

Ook binnen in de grote en mooi ingerichte showroom van Peugeot Nederland vonden vele Simca en Matra enthousiasten van beide clubs elkaar. Bij een drankje en een hapje werd gezellig bijgepraat.
Na een tijdje werd iedereen verzocht naar de filmzaal te gaan, waar de welkomsttoespraak namens beide clubs dit keer werd gehouden door Piet van Veldhoven.

Daarna konden we in de met bijna 50 mensen goed gevulde filmzaal op een mooi groot scherm genieten van inmiddels historische beelden van:
- Een compilatie van reportages van diverse evementen van de Simca Automobiel Club Nederland, plus een aantal Internationale Meetingen (o.a. Verneuil (F), Heist op den Berg (B) en Nuenen (NL) en een reportage die jaren geleden over de SACN werd gemaakt door het TV-programma I.Z.G.S. (In Zeer Goede Staat.)
- Hierna volgden beelden uit de filmarchieven van De Simca & Matra Sports Club. Allereerst een lange montage van originele Simca fabrieksdocumentaires over de eerste 25 jaar Simca, de periode van 1936 tot 1960. We zagen o.a. de fabrieken in Nanterre en Poissy, de Simca 5, de Simca Aronde, het Simca stuntteam, de productie van de Aronde en reclamefilms van Simca.
- Tot slot een reportage van twee meetingen uit 1988, van de Matra Bagheera sectie en van de Matra Rancho sectie. Zo zagen we oude bekenden (en sommige aanwezigen ook zichzelf) van 20 jaar geleden. Prachtig om het grote aantal Bagheera's en Rancho's te zien, dat toen bij elkaar kwam. Hoeveel zouden daar nu nog van over zijn? Kunnen we zo'n aantal binnenkort nog eens bij elkaar krijgen? Een mooie uitdaging, voor eigenlijk iedere sectie...!!!

In de zaal naast de filmzaal waren aantal tafels gevuld met door een aantal mensen meegenomen Simca en Matra materiaal, wat zowel te bekijken te ruilen of te kopen was. Zo waren er boeken, folders, miniatuurauto's, onderdelen, noem maar op. Er viel dus weer genoeg te snuffelen en een aantal gelukkigen gingen weer met iets nieuws naar huis.

In de koffie-corner kon wat genuttigd worden, want na een paar uur films kijken en gezellig praten krijg je wel dorst. Ook een klein snel hapje in het cafetaria gaat er dan wel in. Van daaruit was er ook een mooi overzicht op de show-ruimte, waar het hele huidige Peugeot gamma stond uitgestald, met bij de ingang ook een paar klassiekers. Leuk om te bekijken en zo heden en verleden te kunnen vergelijken.

Het allerbelangrijkste van deze dag was natuurlijk toch het ontmoeten van veel clubgenoten, er werd dan ook heel wat afgepraat. Bij al die gezelligheid vliegt de tijd ongemerkt voorbij en werd het weer tijd om met een vrolijk "tot ziens" voorlopig afscheid te nemen. Al met al hebben we kunnen genieten van een zeer geslaagde Winterbijeenkomst en kijken we weer uit naar de volgende clubevenementen. Een overzicht vind je de Evenementenkalender.

 
 

 

© Copyright 2002-2012 Simca & Matra Sports Club, all rights reserved.
P.O. Box 4015; 2003 EA Haarlem; the Netherlands; www.simcamatrasportsclub.nl