CLUBEVENEMENTEN

Een terugblik per jaar

 
 

2009 - 2

 

Video-avond in De Meern
7 november 2009 (zaterdag)

Het clubjaar 2009 werd qua clubevenementen afgesloten met een gezellige avond waarin we vooral naar een aantal video's/dvd's hebben gekeken. Zoals altijd projecteerden we de films op een groot scherm met bijpassend geluid. We maakten een selectie uit ons eigen materiaal van clubevenementen (met deze keer een uitgebreide terugblik op onze evenementen in 2009) en uit het authentieke documentatiemateriaal van Simca, Matra en Talbot (waaruit we dit keer een soort 'Best Of' hadden samengesteld, met de promotiefilms waar door de jaren heen de meeste vraag naar was.

Zo konden we in het eerste blok kijken naar het jaaroverzicht 2009:
- de Bloembollenrit door regio Sassenheim
- het Clubweekend in IJsselstein en Woerden
- de Nationale Meeting in Terschuur
- het Oldtimer Festival in Zandvoord
- de Najaarsrit 'Van Haven naar Haven', vanuit Harlingen door Friesland

In de pauze konden dorstige kelen worden doorgesmeerd aan de bar, al dan niet vergezeld door wat versnaperingen, maar in ieder geval met geanimeerde gesprekken.

Na de pauze gingen we verder met de "Best Of' van de originele promotiefilms:
- Simca 1000, ontwikkeling, test en productie
- Matra Bagheera X, sfeervolle beelden op muziek van Pink Floyd
- Matra: 10 jaar Matra Sport van 1964-1974, een overzicht van de vele successen
- Matra Rancho, de "Freedom Machine"
- Matra Murena, de laatste testrit door Jean Pierre Beltoise op de Mont Ventoux
- Victoire en tête, de overwinning van Matra in Le Mans 1973 en veel actie van het Simca Racing Team

Al met al een zeer goed gevuld programma, waar we met veel plezier naar gekeken hebben. Net zo belangrijk zijn natuurlijk de onderlinge contacten. Lang niet iedereen was na afloop dan ook snel weer op weg naar huis, want gezelligheid kent geen tijd.

Najaarsrit in Friesland
'Van haven tot haven'

18 oktober 2009 (zondag)

De S&MSC najaarsrit werd deze keer verreden in Friesland. Lokale kenner Herre Haarsma en partner Linda hadden een mooie rit uitgezet met de titel 'Van haven tot haven'. Gestart werd in Harlingen vanaf een mooi aan de Waddenzee gelegen strandtent. Daar we werden voorzien van de route en verdere informatie over Friesland, én een flesje water en echt Fries suikerbrood (!) voor onderweg. De omstandigheden waren perfect: zonnig, blauwe lucht met prachtige wolkenpartijen en weinig wind.

Kort na elkaar gingen de Murena's, de Djet, de Simca's 1000 en 1200S van start. De rit voerde via kleine weggetjes dwars door het platteland en over smalle dijkjes en er viel dus flink wat te sturen. Naar alle kanten waren de vergezichten prachtig als op kalenderfoto's. Voor 'westerlingen' was het opvallend dat je alsmaar gewoon door kon rijden zonder echte verkeersknooppunten of stoplichten. De 95 kilometer verdwenen dan ook sneller onder de wielen dan verwacht. Misschien toch maar 'emigreren' naar Friesland ..?

De rit eindigde in het gehuchtje Laaxum, met het kleinste haventje van Nederland, gelegen aan het IJsselmeer. Daar konden we de auto's op een heel aparte manier en met groot vertrouwen in de handrem, parkeren tegen de helling van de dijk. Deze 'hellingproef' leidde tot een bijzondere opstelling van de auto's, zodat we weer met onze camera's aan de gang konden.

Na nog een hapje en drankje bij het daargelegen eettentje trok iedereen weer huiswaarts, voor de meesten nog een flink end rijden. Maar dat was geen punt want daar ben je autoliefhebber voor!

Friesland heeft zich van zijn fraaiste kant laten zien. Herre en Linda, zeer bedankt dat jullie dit mogelijk hebben gemaakt!!

Nationaal Oldtimer Festival Zandvoort
27 september 2009 (zondag)

Op het Circuit van Zandvoort werd op zondag 27 september weer het Nationaal Oldtimer Festival georganiseerd. Met het mooiste nazomerweer wat je je maar kunt bedenken en een heel grote en gevarieerde opkomst aan oldtimers van allerlei merken, werd dit een dag waarop we met plezier kunnen terugkijken.

De klassiekerclubs hadden elk hun eigen ruimte op de paddock, onze club stond op een mooi groot deel van het terrein vlak na het tunneltje en vlak voor de Hunzerug. Een deel van onze clubauto's stond daar de hele dag mooi te zijn en werd daarbij door velen bekeken, bewonderd en besproken.

Een ander deel van onze clubauto's ging daarbij ook nog het circuit op voor een aantal rondjes zonder snelheidsbeperkingen. Sommige clubleden hielden het bij één rijsessie, anderen gingen meerdere keren de baan op. Zo konden we weer voor een klein bedrag rondjes rijden op dit prachtige circuit. De rijsessies waren verdeeld in z.g. Recreatieve en Sportieve sessies, bij de laatste was een helm verplicht en waren slicks toegestaan. Ook tijdens de recreatieve sessies werd overigens vaak flink gas gegeven. Oude tijden kwamen weer tot leven. Maar dan anders, want klassieke auto's uit diverse tijdperken reden tegelijk op de baan. En dat kon variëren van b.v. een vooroorlogse Aston Martin via een vroege Lotus Seven tot aan een redelijk recente Lamborghini, met daartussen dan ook auto's als b.v. de Fiat Abarth, NSU 1000 TTS, Simca 1000 Rallye en Matra Murena.

Dit alles geeft een unieke sfeer, waarin het reuze gezellig toeven was en waarin de tijd voorbij vloog.

 

Nationale Simca Matra Talbot Meeting
6 september 2009 (zondag)


Onze grote, jaarlijkse Simca Matra Talbot Meeting vond deze keer op zondag 6 september plaats. Zoals altijd was het een combinatie van je hart ophalen op Simca-Matra-Talbot-gebied èn je ogen uitkijken in een bijzonder museum, in een gezamenlijke bijeenkomst van de Simca & Matra Sports Club en de Simca Automobiel Club Nederland. Na de laatste drie jaar bij een automuseum op bezoek te zijn geweest belandden we dit jaar bij het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur, vlak bij Barneveld. Er werd geen rit gereden, dus was er alle tijd om elkaar te spreken, te snuffelen tussen onderdelen en documentatie en om het museum te bezoeken.

Autoshow
Een apart gedeelte van het parkeerterrein naast het museum was exclusief gereserveerd voor onze clubauto's. Daar werden de auto's zoals altijd per merk/type in showopstelling neergezet. Het was een smal maar langgerekt parkeerterrein, aan drie kanten omringd door een overkapt openluchtgedeelte van het museum, wat het geheel een heel aparte sfeer gaf.

De beslissing om geen kramen te plaatsen, bleek een goede. Onze ruimte was n.l. al snel goed gevuld met fraaie clubauto's. We hadden zelfs nog uitbreiding voor de toegangspoort van ons domein. Waar we vooraf gelukkig al voorzieningen voor getroffen hadden, zodat deze extra ruimte ook beschikbaar was. Onderdelen en documentatie werden gewoon aangeboden "vanuit de kofferbak".

De verschillende modellen uit beide clubs waren goed vertegenwoordigd. Blikvanger was de prachtige zwarte Simca 8 uit de jaren '40. Daartegenover stond een mooie rij 1200S'n Coupé, waaronder een blauwe met racy-witte streep over het dak, die zes jaar geleden uit Zwitserland is geïmporteerd en daar heuvelklims heeft gereden. Natuurlijk stond er een reeks 1000-tjes, van basismodel tot Rallye 2 (o.m. uit België) en Rallye 3. Opvallend was verder de ruime opkomst van de Simca's 1100 en Horizon.
Wat de Matra's betreft waren er uiteraard veel Murena's, maar ook twee M530's, een Bagheera en een Rancho. En ja, we zagen ook twee Renaults Avantime. Inderdaad, ze heten 'Renault' maar het zijn in wezen Matra's.

Het bleef de hele middag een gezellige drukte, met veel bekijks voor al die mooie auto's. Overal stonden en liepen groepjes pratende mensen. Ervaringen werden uitgewisseld. Ontelbare foto's werden gemaakt. Kortom, het was een supergezellige en zeer geslaagde dag.

Het museum
Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum is een uniek particulier museum met een ongekende veelzijdigheid. Er zijn zo'n 150 kleine winkeltjes, kamertjes en werkplaatsen met oude gereedschappen en attributen uit vroeger tijd, van schoenmaker tot tandarts. Verder zie je grote verzamelingen radio's, TV's, fototoestellen, huishoudelijke apparaten enz. Wat betreft het speelgoed zie je prachtige antieke poppen, een grote berenverzameling, constructies van Meccano, Dinky Toys, oude kinderserviesjes, poppenhuizen, stoommachines, rijdende treinen, mechanisch blikken speelgoed, modelbouw, spellen en nog veel meer. Kortom, een feest der herkenning waar je uren kunt rondwalen. Dat was een leuke en afwisselende aanvulling op al het moois dat buiten te zien was. Meer over dit museum is te vinden op www.ambachtenmuseum.nl.

 
 

 

© Copyright 2002-2012 Simca & Matra Sports Club, all rights reserved.
P.O. Box 4015; 2003 EA Haarlem; the Netherlands; www.simcamatrasportsclub.nl