CLUBEVENEMENTEN

Een terugblik per jaar

 
 

2010


Foto's bij de verslagen op deze pagina worden later nog toegevoegd.
Wegens werkzaamheden aan de site is de vrije ruimte op de server op dit moment helaas te beperkt.
Een vernieuwde navigatiestructuur en nieuwe onderdelen vragen veel ruimte om te kunnen testen,
terwijl de site in deze ombouwperiode natuurlijk toch ook altijd gewoon bereikbaar moet blijven.

 

Video-avond in De Meern
6 november 2010

Het clubjaar 2010 werd op zaterdag 6 november afgesloten met een gezellige videoavond in de van vorige gelegenheden bekende zaal in Cultureel Centrum De Meern. Zoals altijd werden de films op een groot scherm geprojecteerd en van bijpassend geluid voorzien. Met dank aan Bertus van Loo, die weer voor de benodigde apparatuur zorgde.

We vertoonden een uitgebreid videoverslag van een groot aantal evenementen uit 2010.
Voor de pauze keken we achtereenvolgens naar:

Techniek Meeting, Egmond aan Zee
Meeting waarbij de clubauto's nu eens niet alleen rondom en van binnen bekeken konden worden, maar ook van onderen.

Betuwerit, Culemborg
De rit door de mooie en landelijke Betuwe eindigde bij een tijdelijk Simca Museum op Nederlandse bodem. Speciaal opgezet ter ere van het 25-jarig jubileum van SACN, waarmee wij onze zusterclub feliciteerden.

Meeting in Hazerswoude-Dorp
Wij werden gastvrij onthaald in de heide kwekerij van Jan en Fina van der Lip, waar een gezellige middag en avond werd doorgebracht.

Nationaal Oldtimer Festival, Zandvoort
Ons jaarlijkse sportieve uitje op en rond het prachtige circuit in de duinen.
Inclusief de taxatie van een Simca 1000 Rallye 3.

IJsselmeerrit, Durgerdam - Enkhuizen
Een rit door het fraaie Noord Hollandse landschap over en langs dijken en door pittoreske dorpjes, vissersplaatsen en havenstadjes.

Na een korte pauze, goed voor gezellige gesprekken en lekkere drankjes, gingen we virtueel de grens over om te kunnen nagenieten van:

de 10e Internationale Simca & Matra Meeting, Bastogne (België), 13/16 mei 2010
Een uitgebreide reportage van 4 dagen waarop Simca en Matra het hoofdgerecht waren. Om het jaar wordt deze internationale meeting gehouden, steeds in een ander land. Deze keer georganiseerd door onze Belgische zusterclub, Simca Matra Talbot Club Belgium.
Op een groot terrein waren veel mooie auto's te bewonderen. In de bijbehorende hal waren veel onderdelenstands, ook kon daar gegeten worden. Een camping was vlakbij. Een uitgebreide toertocht door de prachtige Ardennen kon natuurlijk niet op het menu ontbreken. Vier dagen, waar we door deze reportage nog eens uitgebreid van kunnen genieten.

Kijkend naar alle uitgebreide reportages was de avond voorbij gevlogen. Wat gaat de tijd toch snel als je het naar je zin hebt. Na nog wat napraten was het tijd om weer huiswaarts te gaan. Voor sommigen ging dat via de bar. Een paar anderen moesten eerst nog wat opruimen en de meegebrachten spullen weer inpakken. Zo trof een groot deel van de aanwezigen elkaar later weer buiten op de parkeerplaats, bij de auto's. En ja, natuurlijk werd hier en daar onder de motorkap gekeken. Er werd geluisterd naar het mooie aanzuiggeluid van dubbele Webers met open luchtfilters, aangevuld met donkere uitlaatklanken. Zo werd het evenementenjaar welluidend afgesloten.

IJsselmeerrit
10 oktober 2010
's Ochtends vroeg meteen al een hele open lucht, geen wolkje te bekennen. En dat zou de hele dag zo blijven: een strakblauwe lucht met een stralende zon, mooier weer konden we ons niet wensen.

Vorig jaar voerde onze Najaarsrit ons door Friesland. We eindigden toen aan de oever van het IJsselmeer. Een prachtige plek vanwaar je aan de overkant Enkhuizen kon zien liggen. Dit was de inspiratie om meer te doen met deze bijzondere Hollandse omgeving en het IJsselmeer voor de Najaarsrit 2010 centraal te stellen.

Het verzamelpunt was deze keer het McDonalds restaurant dat gelegen is aan de noordelijke rondweg S10 (Amsterdam-Noord), vlak bij afslag S117 (Kadoelen). Qua sfeer niet echt wat we als organisatie zochten, maar vanaf hier waren we wel in enkele minuten bij het punt waar de rit echt de moeite waard werd.
Al voor 10:30 uur druppelden de eerste deelnemers binnen. In het restaurant hadden we een eigen hoek, voor de inschrijftafel en een drankje. Buiten was ruimte genoeg op het parkeerterrein. De ene na de andere deelnemer kwam er bij, waarbij het opvallend was dat het allemaal Matra's waren. Geen enkele Simca vandaag. Dat was wel erg jammer. En wonderlijk ook. De Matra's stalen vandaag dus alleen de show en trokken veel bekijks. Rondom de auto's gezellig pratende mensen. Deuren en motorkappen gingen open, alles werd bekeken en besproken. En vele foto's werden gemaakt.

Tijd om te gaan rijden. De routebeschrijvingen werden uitgedeeld en ongeveer kwart voor 12 ging de rit van start. Nog even de rondweg op en 2 afslagen verder er weer af (S115). Bij Durgerdam begon de rit echt. Het is een heel oud plaatsje met karakteristieke houten huisjes in een langerekt lint aan de kronkelende dijk, met daarachter veel water en veel grotere en kleinere bootjes.

De rit volgde voor grote delen de dijk langs het IJsselmeer. Soms reden we onderlangs met rechts de dijk en links afwisselende polderlandschappen, soms er overheen. Dan was er rechts een wijds uitzicht over het IJsselmeer en links een gevarieerd landschap. Weilanden met allerlei dieren, vennetjes en meertjes, landelijke boerderijen, kleine dorpjes, bossages. Soms verlieten we de dijk en reden wat meer door de binnenlanden, om verderop de dijk weer op te zoeken. We reden ook door of langs schilderachtige oude stadjes en vissersdorpen. Zo zagen we o.a. Monnickendam, Volendam, Hoorn en Enkhuizen. Prachtige oude binnensteden, uitnodigend voor een korte wandeling met onderweg even een drankje of hapje.

En de rit ging weer verder. We hadden een mooie rit uitgezet en de routebeschrijving was eenvoudig opgezet. Er hoefde onderweg niet gepuzzeld te worden. Kortom, we konden volop genieten van de omgeving en van het rijden. De rit was niet alleen mooi qua natuurschoon en idyllische dorpjes, het was vooral erg lekker sturen over de bochtige dijkweggetjes!

Vlak bij het einde van de rit sloegen we rechtsaf en reden het IJsselmeer in. Nee, geen plons, maar over een hele lange dijk die van Enkhuizen dwars door het IJsselmeer naar Lelystad loopt. Met nu aan twee kanten water. Ongeveer halverwege de dijk was het eindpunt van onze rit, bij Check Point Charlie. Een klein restaurantje met eenvoudige kaart. waar het gezellig napraten was. En natuurlijk een parkeerterrein, waar onze clubauto's mooi bij elkaar werden gezet. Jammer dat een aantal deelnemers al wat eerder vertrok, nu was niet iedereen meer aanwezig voor de afsluitende fotosessie.
Dat leverde toch wel weer leuke plaatjes op.

Na een hartelijk afscheid ging iedereen weer met een goed gevoel via de dijk richting huis. Het laatste rij-evenement van dit clubjaar zat er op. Nu is het uitkijken naar de video-avond op 6 november, waar we o.a. kunnen nagenieten van alle clubevenementen van dit jaar. Met daarbij natuurlijk ook de Internationale Meeting in Bastogne.

Graag tot ziens!

Nationaal Oldtimer Festival Zandvoort
26 september 2010

Op het Circuit van Zandvoort werd op 26 september weer het Nationaal Oldtimer Festival georganiseerd, een dag waarop een groot aantal klassiekers op het circuit bij elkaar kwam. Klassiekerclubs hadden een eigen ruimte op de paddock en je kon weer voor een klein bedrag lekker rondjes rijden op het circuit. De Simca & Matra Sports Club was uiteraard weer van de partij.

Het was vroeg dag, zeker voor deelnemers die van verder weg kwamen en/of ingeschreven hadden voor de eerste rijsessies. Het was zo vroeg op de dag al wel droog, maar de baan was nog goed vochtig. Dat was goed nieuws voor de mensen die het fijn vinden om de rijrichting in bochten door hun zijruit te bekijken. Diverse deelnemers kwamen dan ook keer op keer met een big smile helemaal dwars de bochten door. Vooral met auto's met de motor voorin en achterwielaandrijving. Maar iedereen kon natuurlijk zijn/haar eigen tempo bepalen, in een rijstijl die het beste bij hem/haar past. De baan werd trouwens ook steeds droger, waardoor het dwars gaan vanzelf minder werd.

Het was opvallend dat auto's uit de jaren '60, '70 en '80 goed vertegenwoordigd waren. Daar sluiten onze clubauto's dus prima bij aan. Het was genieten om naast onze bekende Simca's en Matra's ook al die andere leuke auto's weer terug te zien. Zowel op de baan als in de paddock met de vele clubstands was het smullen van o.a. NSU's, Fiat Abarths, Mini Coopertjes, Ford Escorts, BMW 2002's, Porsches, Ferrari's, Alpines en natuurlijk onze Simca's en Matra's.

Tussen onze Simca's en Matra's was trouwens een wel heel bijzondere en zeldzame auto te vinden. Peter Nielsen, al een paar jaar lid, was voor het eerst aanwezig met zijn opnieuw opgebouwde Simca Abarth 2000. Een prachtige coupé in racetrim. Helaas niet met de oorspronkelijke 2 liter Abarth motor, waar nog een behoorlijk aantal noodzakelijke onderdelen van ontbreken, maar met de ook niet te versmaden 1300 versie achterin. Ook in deze versie was deze auto trouwens een winnaar: Naast talloze overwinningen en ereplaatsen werd zelfs een wereldkampioenschap behaald. Peter kon helaas nog niet het circuit op, omdat de auto nog niet ingereden was. Maar ook in de clubstand was het tussen alle andere clubauto's toch een extra publiekstrekker.

Verspreid over de dag waren er diverse rijsessies, waarbij regelmatig clubauto's op de baan te zien waren. Tussentijds was het gezellig in de clubstand, maar was het ook leuk om een rondje door de paddock te lopen en al het andere fraais te bewonderen. Of in allerlei stands te snuffelen.
Het was ook mogelijk om je auto te laten taxeren, ook hiervan werd gebruik gemaakt. Dit was ook leuk om te zien. De getaxeerde auto's gingen natuurlijk de brug op, zodat je ze ook eens van een andere kant kon bekijken. Er werd bovendien middels gesprekjes met eigenaars en taxateurs een showtje van gemaakt voor de aanwezige kijkers.

Er was op deze mooie herfstdag dus geen tijd om je te vervelen. Zowel kijkers als rijders hadden genoeg te doen en gingen na afloop met een voldaan gevoel weer huiswaarts.

Clubmiddag/-avond in Hazerswoude
zaterdag 28 augustus 2010

Nu de vakantieperiode ten einde liep, werd het tijd voor een zomerse clubbijeenkomst. Die hielden we deze keer in een prachtig stukje Holland: het Groene Hart. We waren te gast bij Jan en Fina van der Lip, die in Hazerswoude-Dorp een plantenkwekerij hebben, gespecialiseerd in heideplantjes. Temidden van al die groeiende en bloeiende plantjes (nooit geweten dat er zoveel verschillende soorten heide bestaan) was plaats ingeruimd waar onze Simca's en Matra konden staan. Ook binnen konden nog een paar clubauto's staan.

Voor het zover was, veranderde de aanrijroute plotseling in een puzzeltocht. De in de uitnodiging aangegeven route bleek bij het binnenrijden van Hazerswoude-Dorp namelijk afgezet te zijn vanwege een grote braderie. Aangezien veel andere straten ook daarop bleken uit te komen, moest er een route buiten het dorp om gevonden worden. Zonder plattegrond of navigatiesysteem was dat best even zoeken. Waarbij soms onverwacht mooie landweggetjes gevonden werden.

Na aankomst bij de tuinderij volgde een hartelijke ontvangst door Jan en Fina, waarbij we onthaald werden op warme of koude drankjes met overheerlijke (door Fina zelf gebakken) stroopwafels.
Zowel binnen als buiten was genoeg te zien. Buiten stonden natuurlijk de clubauto's, met daarbij groepjes gezellig pratende clubleden. Maar ook ook de tuinderij zelf was een rondwandeling waard. Het aangekondigde houten Vikingschip zag je van veraf al liggen in een ven-achtig water, het schip was groter dan verwacht. Na een wandeling door de tuinderij kwam je via de loopplank aan boord en zag daar tot je verbazing dat het hele schip één grote tuin was, vol met struiken, plantjes, paadjes en een aantal zitjes.

In de bedrijfsruimte van de tuinderij kwam je eerst in een ontvangstruimte met wat zitjes. Daarna in een ruimte waar o.a. een paar clubauto's stonden. De volgende ruimte was door Jan in de loop der jaren omgetoverd tot een privémuseum. Een aantal Amerikaanse klassiekers werd omgeven door een grote hoeveelheid automobilia. De daartussen opgestelde tafels, stoelen en banken nodigden uit om in een heel gezellige entourage te gaan zitten praten en wat te drinken. Wat later op de dag werd daar ook genoten van een uitgebreide en gevarieerde Chinese maaltijd.

Na nog wat napraten, buiten was het inmiddels al donker, werd het tijd om afscheid te nemen en huiswaarts te keren. Dat daarbij in het begin nog in konvooi werd gereden, bleek goed uit te komen. Toen een anders altijd probleemloos rijdende Murena er plotseling mee stopte, waren er meteen veel meehelpende handen (met daarbij de nodige technische kennis) aanwezig. Na een aantal pogingen zat de gang er weer in ging de de groep weer op weg om uiteindelijk uiteen te gaan toen ieder zijn/haar eigen richting koos. We kunnen terugkijken op een gezellige dag, met dank aan de grote inzet van Jan en Fina van der Lip!

S&MS feliciteert 25-jarige SACN in Culemborg
26 juni 2010

Onze zusterclub, de Simca Automobiel Club Nederland (SACN), vierde in het weekend van 26-27 juni haar 25-jarig jubileum. Ter gelegenheid hiervan heeft Peugeot-(voorheen Simca-)dealer Visscher zijn showroom en werkplaats grotendeels leeggemaakt, om plaats te maken voor een tijdelijk museum met alle modellen van Simca en ook Matra! Natuurlijk aangekleed met de nodige gezelligheid en hapjes en drankjes.
Als Simca en Matra Sports Club waren wij uitgenodigd om op 26 juni, zaterdagmiddag dit onderdeel van de jubileumviering mee te maken. Uiteraard gingen wij graag op deze uitnodiging in.

Het was natuurlijk wel zo leuk om daar als S&MSC in een gezamenlijke karavaan aan te komen. Hieraan voorafgaand kwamen wij als S&MSC 's ochtends al bij elkaar bij restaurant Goudreinet, bij Vuren aan de A15. Buiten konden de Simca's en Matra's onder een stralende zon mooi bij elkaar staan op het parkeerterrein. Binnen konden wij in een afgescheiden deel van het restaurant genieten van een gezellige lunch, waarbij natuurlijk recente autobelevenissen werden uitgewisseld.

Daarna reden we in optocht een mooie en niet al te lange rit door het mooie landschap langs o.a. de Linge naar Culemborg. Dat werden mooie beelden voor het jaaroverzicht op video. Vlak bij het tijdelijke Simca museum verzamelden we. Na een spontaan ingelast rondje 'van rotonde naar rotonde' door de aanwezige Matra-rijders en een kort demo-opwarmrondje over een parkeerterrein door Piet Smeenge met zijn Simca 1000 Abarth voegden wij ons bij de al aanwezige SACN-ners.

Zowel binnen als buiten was het een fraaie verzameling Simca's en Matra's, waardoor de klok ogenschijnlijk een aantal decennia werd teruggedraaid. Veel gesprekken, drankjes, foto's en videobeelden later kwam aan deze gezellige bijeenkomst een eind en toog iedereen weer met een heel voldaan gevoel huiswaarts.

10e Internationale Simca Matra Talbot Meeting
Bastogne (België)
13 t/m 16 mei 2010
Het is weer voorbij, de 10e Internationale Simca Matra Talbot Meeting. Dit traditionele evenement vond deze keer weer redelijk 'dicht bij huis' plaats: in België, om precies te zijn in Bastogne (Bastenaken) in de Ardennen. De meeting vond plaats van 13 t/m 16 mei, dat is het Hemelvaartsweekend, om zoveel mogelijk mensen in de gelegenheid te stellen om dit festijn mee te maken. Dat is zeker gelukt, want de opkomst was groots! De organisatie was in handen van onze zuidelijke vrienden van de Simca Matra Talbot Club Belgium, die veel en prima werk hebben verzet, waarvoor hulde!

Het programma was uitgebreid: De ontvangst was gepland op donderdag, op vrijdag waren er vrij te kiezen toeristische ritten naar bezienswaardigheden in de mooie Ardennen streek. 's Avonds was er een gala diner, gevolgd door een optreden van een band. Op zaterdag werd een fraaie toertocht gereden door het prachtige heuvellandschap, waarbij veel gemeenten werden aangedaan en daar ook hun medewerking aan verleenden middels een aantal speciale activiteiten tijdens de diverse stops. Zaterdagavond was al weer de laatste avond van de meeting, zondagochtend de laatste kans om te snuffelen in de grote hoeveelheid onderdelen en hebbedingetjes. Gevolgd door het onvermijdelijke afscheid nemen, gevolgd door de terugreis naar huis. Met een heel voldaan gevoel en de wetenschap dat er voor de volgende Internationale Meeting weer 2 jaar gewacht moet worden.

De geweldig goed georganiseerde meeting in Bastogne vraagt natuurlijk om een uitgebreider verslag, dat volgt dan ook zeker nog.

Praat- en Techniekmiddag in Egmond
17 april 2010

Rijden in een klassieker is leuk, eraan sleutelen en restaureren is leuk, maar erover praten is minstens even leuk. Hiervoor was alle ruimte op de Praat- en Techniekmiddag die is gehouden in Egmond aan Zee. In een passende omgeving, want we waren te gast bij het garagebedrijf van Dennis Gul, ons contactpersoon voor de Matra M530.

Foto: Amicale Matra 530

Dennis zit midden in de restauratie van een M530 en daar valt natuurlijk veel over te vertellen. Hij deed dit aan de hand van een 'karkas' van wat ooit weer een complete M530 moet worden, en zijn andere, rijdende M530, die van boven en van onderen bekeken kon worden.

Maar er was meer te zien. Zoals de Matra Rancho van Ronald Mink. Aangeschaft in Zuid Frankrijk, helemaal klokgaaf en ongerestaureerd. Op de brug was te zien dat dit een waar verhaal is.
Maar buiten scheen de zon volop, alle reden voor een kort ritje naar de kust. Op de boulevard, bij de vuurtoren was een mooi plekje om een aantal auto's op de foto te zetten.

En teruggekomen bij de garage was er nog altijd stof tot praten, nu met een pilsje in de hand. Of reden om een Murena even te checken en van verse olie te voorzien. Het was kortom een lekkere automiddag. Dennis, bedankt voor je gastvrijheid!

Reims & Geux Tour
12-14 maart 2010

Aanleiding van deze trip was een artikel uit 1969, in het blad 'Wereldkroniek' stond een test van de zojuist geïntroduceerde Simca 1000 Special !

Citaat:
Toen ik de Simca 1000 Special ophaalde stond er net een bezoek aan Parijs (auto-show) op het programma en de 520 km lange rit voerde over de oude weg (Brussel, Mons, Maubeuge, Laon en Soissons). En de terugweg langs dezelfde weg -- maar nu met veel regen, harde wind en modder van de Noord-Franse bietencampagne - was een uitermate goede test en gaf over een afstand van 518 km met een rijtijd van 6 uur 16 min. het lieve gemiddelde van 82.75 km/u. Helemaal niet hard hoor ik hier en daar al zeggen. Daar is maar één antwoord op: zelf proberen. Maar dan ook met de stopwatch controleren. In elk geval kreeg de Simca het flink te verduren.

Enfin, na dit stukje gelezen te hebben kwam bij Marc van den Belt de gedachte op: Zou het niet een leuk idee zijn om 41 jaar na dato een stuk van deze route te rijden? En nu natuurlijk niet alleen voor 1000 Special rijders! Een bonte verzameling van Simca en Matra rijders zou natuurlijk nog mooier zijn.

De rit werd gereden op vrijdag 12 maart, gestart werd met een klein groepje in het westen van Nederland. Onderweg voegden zich op een aantal verzamelpunten nog andere deelnemers toe. Zo ging het op naar Frankrijk, naar het eindpunt Reims, waar op 13 en 14 maart de voor ons interessante beurs 'Salon Champenois - vehicule de collection' werd gehouden.
De volgende dag kon dan op vrijwillige basis de beurs worden bezocht (er was veel moois te zien, zowel binnen als buiten op het parkeerterrein), of een bezoek worden gebracht aan de mooie stad Reims.
Op zondag aanvaardden we de terugreis, maar niet voordat we onze klassiekers vereeuwigd hebben op het oude verlaten circuit van Geux! Het circuit van de grote namen: Jim Clark, Fangio, Ascari, Moss, Graham Hill, Stewart, Ickx, Beltoise, etc.

Na de rit terug naar Nederland konden we terugkijken op een prachtig weekend.

Winterbijeenkomst Breukelen
13 februari 2010

De Winterbijeenkomst vond als altijd plaats in het fraaie gebouw van Peugeot Experience in Breukelen. Hier werden de leden van de Simca en Matra Sports Club en de Simca Automobiel Club ontvangen met koffie/thee en voortreffelijke cake.

Na het welkomstwoord werd in de videozaal de eerste DVD gestart met een terugblik op de evenementen van 2009. Voor de volhouders werd ruim een uur later een tweede DVD gestart met allerlei eigen video-opnamen van één van onze leden, Hein van Bavel bezocht tal van evenementen met Simca's en Matra's in binnen- en buitenland.

In de naastgelegen ruimte werd een breed assortiment van Simca-modellen aangeboden. En verder nam iedereen natuurlijk de tijd om weer bij te praten. Een gedeelde hobby schept een band. Als je elkaar regelmatig ziet en spreekt tijdens onze evenementen, wordt het persoonlijker en gaat het niet meer alleen over auto's. Als je ineens iemand tegenkomt die je al jaren niet meer gezien hebt, maakt dat het extra leuk en zo vliegt de middag voorbij. Vanwege het gure winterweer was er deze keer buiten weinig te beleven. Maar daar is het een Winterbijeenkomst voor. Nog even en het is weer voorjaar …

 
 

 

© Copyright 2002-2012 Simca & Matra Sports Club, all rights reserved.
P.O. Box 4015; 2003 EA Haarlem; the Netherlands; www.simcamatrasportsclub.nl